Verslag van gesprek tussen EDF en Actiegroep Pieterburen Tegengas op 27 oktober 2010
Notulen van de bespreking van vertegenwoordigers van de Actiegroep Pieterburen Tegengas met vertegenwoordigers van EDF, Woensdag 27 oktober 2010, 20.00 uur, Café Bulthuis in Eenrum.

Aanwezig:
  • Namens EDF, Electricité de France:
    • Emmanuelle Wicquart, projectleider
    • Nizar Damree, business manager
    • Burkhard Heide, chief engineer
    • Wanda Cornelissen (Weber Shandwick), PR
  • Namens de Actiegroep Pieterburen Tegengas:
    • Anne-Marie Smits
    • Kars Jol
    • Raúl Henriquez
    • Wil Broekhuis (notulen)
Doel van de avond is de beantwoording door EDF van de eerder door de Actiegroep Pieterburen Tegengas gestelde schriftelijke vragen.

Pieterburen Tegengas: Wat is de relatie tussen EDF en Gaz de France, waar enkele van de vertegenwoordigers van EDF kennelijk werkzaam zijn?
EDF: Allen zijn medewerkers van de gasdivisie of de technische divisie van EDF, zij het in sommige gevallen sinds zeer recent. Zo was mevrouw Wicquart, expert in gasopslag en projectleider, tot voor kort werkzaam bij Gaz de France. De verwarring is ontstaan doordat zij tot voor kort een e-mail account van Gaz de France gebruikte. EDF en Gaz de France moeten gezien worden als concurrenten van elkaar. De EDF gasdivisie werd opgericht in 2003. In het verleden hadden EDF en Gaz de France een gezamenlijke structuur en een monopoliepositie voor respectievelijk electriciteit en gas. Dat zijn nu twee verschillende bedrijven. Ingevolge nieuwe regelgeving, die monopolies verbiedt, rekenen beiden nu de levering van zowel electriciteit als gas tot hun taakgebied. (Gaz de France is gefuseerd met Suez en heet daardoor nu GDF-Suez). Er zijn nog steeds gezamenlijke structuren als gevolg van de situatie in het verleden (distributie, sociale zaken, etc.). De vergunningaanvraag voor proefboringen in Pieterburen is gedaan door EDF.

Pieterburen Tegengas: De vergunningaanvraag is gedaan in januari 2010; op de openbare aanbesteding, gepubliceerd in maart 2010 in de Staatscourant, reageerden geen andere belangstellenden. Hoe verklaart u dat?
EDF heeft hier geen verklaring voor. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat de Gasunie en Nuon elders al mogelijkheden hebben voor gasopslag.

Pieterburen Tegengas heeft een kopie van de vergunningaanvraag opgevraagd bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, maar krijgt deze pas op 10 november. Wil EDF de vergunningaanvraag aan de Actiegroep ter beschikking stellen?
EDF wijst op de hiervoor bestaande procedure: EDF krijgt vier weken de tijd om bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aan te geven welke onderdelen van de aanvraag niet openbaar gemaakt mogen worden omdat deze vertrouwelijke en concurrentiegevoelige bedrijfsinformatie bevatten.
Pieterburen Tegengas: Dit betekent dat wij op z'n vroegst op 10 november over de vergunningaanvraag kunnen beschikken.

Pieterburen Tegengas: Waarom hebt u een aanvraag ingediend voor 25 km²?
EDF: Het is gebruikelijk om voor proefboringen meer ruimte te vragen dan wat daadwerkelijk benodigd is.

Pieterburen Tegengas: Hoeveel gaten wilt u boren? Hoe diep? Zal dit trillingen en geluidsoverlast veroorzaken?
EDF: Voor de exploratie zijn 2 of 3 boorgaten nodig, maar de eerste boring geeft al een behoorlijke indruk. Het steenzout bevindt zich op een diepte van 300 tot 2.000 meter; de boring gaat tot ongeveer 1.500 meter diep. Eenmaal op die diepte aangekomen, is het technisch mogelijk om van daaruit horizontaal te "kijken"; vandaar dat 2 à 3 boringen volstaan.
Trillingen zijn niet voelbaar en het geluid is in sommige fases zo zacht dat je op de locatie kunt slapen.


Pieterburen Tegengas: Het niet ter beschikking stellen van de aanvraag wordt uitgelegd als niet transparant zijn. Bovendien moeten de resultaten van de proefboringen toch ook bekend gemaakt worden aan EZ.
EDF bevestigt dat de resultaten van de proefboringen bekend moeten worden gemaakt aan het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en aan de Nederlandse mijnbouwautoriteiten. Echter, op dat moment heeft EDF de vergunning voor de exploratieboringen al gekregen.

Pieterburen Tegengas: Als na de proefboringen blijkt dat de onderhavige locatie niet geschikt is voor aardgasopslag, kunnen de resultaten dan verkocht worden aan een ander bedrijf? Zou een ander onderdeel van EDF geïnteresseerd kunnen zijn in de zoutkoepels bij Pieterburen?
EDF bevestigt dat de resultaten, na goedkeuring door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie kunnen worden verkocht aan derden of beschikbaar kunnen worden gesteld door het Ministerie. Ook kan niet worden uitgesloten dat een ander bedrijfsonderdeel van EDF geïnteresseerd is. Dit is echter niet de intentie en niet het geval.

Pieterburen Tegengas vraagt zich af of er verband bestaat met het feit dat Nederland binnen vijf jaar moet aangeven op welke vier locaties in Nederland kernafval kan worden opgeslagen. Een andere dreiging is de mogelijkheid van CO2 opslag. Het is ons niet duidelijk waarom gasopslag voor EDF economisch interessant is. Het lijkt daardoor onwaarschijnlijk dat de proefboringen daarvoor bedoeld zijn.
EDF stelt met nadruk dat het hen alleen gaat om proefboringen t.b.v. mogelijke gasopslag. Het opslaan van CO2 en/of kernafval is niet de intentie van EDF. EDF erkent dat de onderzoeksresultaten door hen verkocht zouden kunnen worden, of door het Ministerie beschikbaar gemaakt zouden kunnen worden voor derden, die de zoutkoepels mogelijk voor andere doeleinden zouden willen gebruiken.

Pieterburen Tegengas wijst op het belang van het behoud van het ongeschonden open landschap rond Pieterburen. Naast de inwoners van Pieterburen genieten jaarlijks 200.000 bezoekers van dit unieke gebied, waar het nog stil en donker is. Er is door toeristische ondernemers zwaar geïnvesteerd in dit gebied. Zo heeft Anne-Marie Smits kort geleden een grote investering gedaan in een in juni jl. geopend gastenverblijf in Pieterburen. De echtgenote van Raúl Henriquez is bewust in dit ecologisch zuivere gebied een ecologische bloemenkwekerij begonnen. Naast angst voor het verstoren van deze unieke elementen is men bang voor verzilting van de grond, wat een enorm nadelig effect zal hebben op de landbouw. Zelfs de kleinste stijging van het zoutpercentage heeft al grote gevolgen.
EDF stelt oog te hebben voor de landschappelijke waarde van het gebied. Voor wat betreft de risico's van verzilting wijst men erop dat de beoogde activiteiten in Pieterburen niet te vergelijken zijn met wat er in Friesland is gebeurd. Ook voorziet men geen bodemdaling. De ruimte die ontstaat door het oplossen van het zout en het verwijderen van het pekelwater, wordt in de exploitatiefase gevuld met gas. De druk zal gelijk zijn aan de druk die er nu is van het zout (minimaal 100 bar). Het water, en vervolgens het gas zal op die manier de caverne in model houden. De cavernes moeten minimaal op een afstand van ongeveer 300 meter uit elkaar liggen. De problemen die de Actiegroep voorziet, hebben zich bij gasopslag in cavernes in bijvoorbeeld Noord-Duitsland nergens voorgedaan.

Pieterburen Tegengas: Waarom wordt het gas niet opgeslagen in bestaande gasvelden?
EDF: Gasopslag in lege gasvelden verschilt van gasopslag in zoutcavernes: de twee methodes zijn bedoeld voor verschillende doeleinden. In de cavernes kan opslag plaatsvinden onder een bepaalde druk, waardoor sneller geleverd kan worden. Op die manier kan aan piekbehoefte voldaan worden, terwijl dat bij opslag in lege gasvelden niet het geval is. Bij de industrie is sprake van een vrijwel constante vraag, maar bij consumenten is sprake van een grillig beeld van pieken en dalen, waarvoor opslag onder druk in zoutcavernes een oplossing kan bieden. Overigens zal er altijd voldoende gas in de cavernes achterblijven om de voor de veiligheid vereiste druk te garanderen.

Pieterburen Tegengas: Wie gaat de gasleiding aanleggen?
EDF: De opslag zal worden aangesloten op het Gasunie-netwerk, maar hierover is nog geen contact geweest met de Gasunie.
Pieterburen Tegengas is zeer verbaasd over het feit dat EDF 5 miljoen euro gaat investeren in de exploratie, zonder dat dergelijke elementaire zaken zijn geregeld.
EDF: We bevinden ons nog in een zeer vroeg stadium van het project. Te zijner tijd zullen er regelingen voor transport getroffen worden tussen Gasunie en EDF. Wie dit betaalt, moet nog bekeken worden. Het project is voor beide partijen interessant.

Pieterburen Tegengas: Waar moet op aangesloten worden? Waar komt het gas vandaan?
EDF: Dat is op dit moment nog niet duidelijk. De kwestie van de verbinding is ondergeschikt aan de gasopslag.
Pieterburen Tegengas is zeer verbaasd dat EDF deze vraag niet kan beantwoorden. Het gaat om een investering van 500 miljoen euro, dus het regelen van de aansluiting op het netwerk lijkt ons essentieel.

Pieterburen Tegengas: Wie zijn de afnemers van EDF?
EDF is door de Nederlandse overheid uitgenodigd om de mogelijkheden van gasopslag te onderzoeken. De hoeveelheid geproduceerd gas (zoals in Slochteren) neemt af. De vraag neemt toe. Daarom wordt er Noors, Engels en Duits gas het land in gebracht. Daarbij dient men te bedenken dat de aardgasopslag in Pieterburen op z'n vroegst pas in 2019 gereed zal zijn.

Pieterburen Tegengas is verbaasd over de onduidelijkheid die er kennelijk ook bij EDF nog bestaat t.a.v. de aanleg van de benodigde gasleidingen, de herkomst van het gas en de potentiële afnemers. Dit veroorzaakt achterdocht en onzekerheid over de ware bedoeling van de proefboringen. De angst voor opslag van radioactief afval blijft op die manier bestaan.

Pieterburen Tegengas: Wanneer wordt een beslissing genomen over de aankoop van de grond?
EDF: Na de eerste proefboring zullen we al een aardige indruk hebben.

Pieterburen Tegengas: De eerste proefboring vindt plaats in januari/februari 2011...
EDF: De planning is aangepast. Wij zijn inmiddels doordrongen van de weerstand onder de bewoners. De plannen worden wellicht op bepaalde onderdelen aangepast. Ook wordt vertraging in de vergunningverlening door EZ verwacht. Bovendien moeten meerdere vergunningen worden aangevraagd bij de gemeente. EDF verwacht veel commentaar.
In het meest positieve scenario beginnen de proefboringen in december 2011, zeven maanden later dan aanvankelijk gepland. Het opbouwen van de installatie wordt Europees aanbesteed. De benodigde tijd voor de proefboringen is 3 tot 6 maanden (inclusief de op- en afbouw), afhankelijk van de tijd van het jaar. Na afloop van de proefboringen zal de omgeving weer volledig teruggebracht worden in de oorspronkelijke staat. EDF benadrukt dat het zal voldoen aan alle eisen die aan de vergunningverlening zullen worden gesteld.


Pieterburen Tegengas: Tijdens de informatieavond op 18 oktober werd gesproken over de voordelen voor de lokale bevolking. Zo werd gesteld dat er 10 arbeidsplaatsen zullen ontstaan. Wij zijn daar niet van onder de indruk; Pieterburen kent nauwelijks werkloosheid. Daarom opnieuw de vraag: wat zijn de voordelen voor de directe omgeving?
EDF verwacht dat tijdens de boring ongeveer € 700.000 in het gebied zal worden geïnvesteerd. Er zullen ongeveer 40 personen tewerkgesteld worden, die kost en inwoning zoeken. Een deel van het genoemde bedrag betreft leges, etcetera.
Pieterburen Tegengas wijst erop dat tegenover die veertig tijdelijke gasten nu jaarlijks 200.000 toeristen staan. Daarna volgt een periode van ongeveer drie jaar, waarin geen activiteiten van EDF in het gebied plaatsvinden.
EDF bevestigt dit. Eerst moeten de nodige vergunningen voor de exploitatie worden verkregen, waarna de ontwerpfase aanbreekt, gevolgd door aanbesteding voor de inrichting van het terrein. De daadwerkelijke bouw van de gasopslag zal naar verwachting 1,5 à 2 jaar in beslag nemen. Gedurende deze fase zullen honderdvijftig tot tweehonderd personen aan het werk zijn; in de laatste fase ongeveer veertig personen.

Pieterburen Tegengas: Hoeveel water hebben jullie nodig? Waar komt het vandaan? En waar wordt het vervolgens geloosd?
EDF: Zoet water kan op meerdere plekken verkregen worden in de regio zelf. Hierover is contact geweest met het Waterschap. Zout water kan verkregen worden uit de Eemshaven of uit de Noordzee.
Het gewonnen zout kan worden verkocht aan de zoutindustrie in de Eemshaven of in Pieterburen. Ook kan het worden afgevoerd naar de Eemshaven of de Noordzee, maar niet naar de Waddenzee.
De verhouding zout/water voor het creëren van holtes is ongeveer gelijk aan 1/8. Het volume pekelwater dat erin en eruit gaat is 1.000 m³ per uur, ofwel 24.000 m³ per etmaal. Door verhitting zou de benodigde hoeveelheid water minder kunnen zijn.

Pieterburen Tegengas: Volgens onze berekeningen kloppen de door EDF opgegeven hoeveelheden te lozen pekelzout niet. Wij komen hier nog op terug.

Pieterburen Tegengas: Welk voltage electriciteit is nodig tijdens respectievelijk de exploratiefase en de exploitatiefase?
EDF: Het voltage dat Tennet levert, is voldoende voor de proefboringen. Eventueel aangevuld met een aggregaat ter plaatse.
In de exploitatiefase zal een hoger voltage nodig zijn en moet worden overgestapt op Enexis. Toevoer via een ondergronds netwerk is mogelijk, maar wel duurder. In Frankrijk gaat men in verband met het risico op stormschade meer en meer over op ondergronds.
Er zal uitsluitend gebruik gemaakt worden van elektrische compressoren, dus van luchtvervuiling en geluidsoverlast door gas- of dieselmotoren zal geen sprake zijn.


Pieterburen Tegengas: Hoe zit het met de geluidsoverlast? Hoeveel lawaai zal er zijn tijdens de proefboringen. Wat is de definitieve geluidsoverlast in de exploitatie- en opslagfase?
EDF: In Vlissingen (Sloe-centrale) is sprake van 70 decibel. Dit is in de omgeving niet te horen. Ter vergelijking: een startende straalmotor van een vliegtuig produceert 140 decibel; fluisteren is 10 decibel. In Pieterburen zal bij de proefboringen overdag 52 decibel geluid geproduceerd worden, en 42 gedurende de nacht. Bovendien bevindt de locatie voor de proefboring zich op minimaal 300 meter afstand van de dichtstbijzijnde bebouwing (in het geval van Pieterburen is dit de boerderij aan de Wiebenerweg nr. 7).
EDF kan niet aangeven hoeveel decibel geluid er zal zijn in de exploitatiefase.
Pieterburen Tegengas wijst erop dat geluidsoverlast een heel belangrijke kwestie is voor de inwoners van Pieterburen. Denk hierbij aan vrachtverkeer, boringen, aggregaten, compressoren en affakkelen. Bovendien bestaat er angst voor een continue bromtoon en laagfrequente trillingen, zoals in Grijpskerk worden waargenomen.
EDF: De installaties die hier gebruikt zullen worden, zijn veel compacter dan in Grijpskerk.

Pieterburen Tegengas: Hoeveel oppervlakte beslaat het complex? 5 ha of 25 ha?
EDF: Het complex beslaat een oppervlakte van 5 ha. Daar omheen komt een buffer van 20 ha. De plannen voor Pieterburen zijn het best te vergelijken met de gasopslag in Epe, Duitsland (ten oosten van Enschede; 200 km van Pieterburen — WB) en met enkele locaties in Engeland (Hole House).
Gelet op de verwachte innovatieve ontwikkelingen in de komende jaren, zal de locatie in Pieterburen nog geavanceerder worden. Zo zullen de bovengrondse torens waarschijnlijk niet meer verticaal staan, maar kunnen deze horizontaal op het terrein geplaatst worden.
Pieterburen Tegengas zou graag een vergelijkbare locatie bezoeken, om een indruk te krijgen van de omvang, maar vooral ook van de geluidsoverlast.
EDF komt hierop terug.
Pieterburen Tegengas: Pieterburen is één van de weinige gebieden in Nederland waar absolute stilte heerst; iedere toename van geluid is ongewenst.

Pieterburen Tegengas: Hoe gaat EDF om met schade, niet alleen materiële schade aan gebouwen, maar met name ook waardedaling van het onroerend goed? Het bekend worden van de plannen van EDF leidt al tot een situatie waarin woningen in waarde dalen en moeilijker verkoopbaar worden.
EDF stelt dat Nederland een regeling voor planschade kent. Men heeft geen ervaring met mogelijke waardedaling van onroerend goed. Het bedrijf zal zich houden aan in Nederland bestaande regelingen. EDF staat open voor dit probleem en zal daar beslist nader op studeren. Er is echter nog geen concreet plan van aanpak hiervoor.

Pieterburen Tegengas: Waarom stelt EDF haar wensen om gasopslag te realiseren boven de belangen van de regio om de rust, ruimte, stilte en natuurschoon in stand te houden?
EDF komt voor de unieke geologische structuur in de ondergrond van Pieterburen, maar heeft wel degelijk oog en oor voor de bezwaren van de bevolking, zoals naar voren gebracht tijdens de informatiebijeenkomst van 18 oktober jl. EDF werkt eraan om haar plannen met betrekking tot de bovengrondse installatie meer geaccepteerd te krijgen. EDF wil nader bestuderen of de bovengrondse installatie op een andere plek kan worden gevestigd, hoewel nog niet duidelijk is op welke afstand dit kan en of het überhaupt mogelijk is.
EDF erkent dat de informatiebijeenkomst van 18 oktober niet erg gelukkig was en dat deze niet heeft geleid tot meer acceptatie door de plaatselijke bevolking. Men hoopt dat het gesprek van vanavond zal leiden tot meer duidelijkheid, waardoor het negatieve beeld dat er nu bestaat, kan worden bijgesteld.
Pieterburen Tegengas wijst nogmaals op de karakteristieken van het gebied, een open ruimte met dijken en wierden, met de kenmerkende duisternis, stilte, rust en schone lucht. Dit trekt veel mensen aan om er te komen wonen of om er als toerist te genieten van wandelen, fietsen, wadlopen, vogels kijken, etc. Het gebied wordt gekenmerkt door ecotoerisme.
Ook methoden om de gasopslag aan het oog te onttrekken door er iets omheen te zetten, zijn in dit gebied niet effectief, omdat daarmee het open landschap wordt aangetast. De Actiegroep stelt met nadruk dat er onder de bevolking van Pieterburen en omgeving geen draagvlak is voor de plannen van EDF.

Pieterburen Tegengas heeft begrepen dat enkele bedrijven in Pieterburen zich niet tegen de plannen van EDF willen uitspreken, omdat zij grote bedragen aan financiële tegemoetkoming van EDF verwachten en/of reeds toegezegd hebben gekregen.
EDF ontkent ten stelligste dat individuele personen of bedrijven op deze manier zijn of zullen worden gecompenseerd.

Pieterburen Tegengas verzoekt om contactgegevens van het team van EDF, omdat communicatie per e-mail tot nu toe traag verloopt, wat ongewenst is.
EDF wil deze gegevens niet beschikbaar stellen en geeft er de voorkeur aan om alle contacten te laten lopen via het bekende e-mail adres: info@dewiebenaardgasbuffer.nl. E-mails die aan dit adres worden verzonden, komen bij alle leden van het EDF-team terecht. Zij zeggen toe dat vanaf nu sneller op e-mails van de Actiegroep gereageerd zal worden.

Pieterburen Tegengas vraagt hoe de bevolking van Pieterburen vanaf nu zal worden geïnformeerd.
EDF stelt zich voor om dat te doen via de website www.dewiebenaardgasbuffer.nl, en mogelijk ook via informatiebijeenkomsten. Men is zich ervan bewust dat de informatiebijeenkomst op 18 oktober jl. geen succes was, maar voegt daar meteen aan toe dat het dus alleen maar beter kan worden.

Pieterburen Tegengas stelt vast dat EDF op dit moment niet kan aangeven hoe groot de geluidsoverlast in de exploitatiefase zal zijn. Zij vraagt vervolgens naar de mate van lichtvervuiling en noemt in dit verband de mogelijkheid van het gebruik van infrarood lampen door de medewerkers.
EDF zal voor de verlichting de Best Available Technology (BAT) toepassen. De verlichting hoeft niet meer op palen gezet te worden, maar kan vanaf de grond geregeld worden. De mogelijkheid van het gebruik van infrarood lampen zal worden onderzocht. De licentie zal ook voorwaarden stellen aan de wijze van verlichting.
In verband met de veiligheid zal er wel een hek om het complex worden gezet. EDF benadrukt dat ideeën vanuit het dorp zeer welkom zijn. Men ziet de ontwikkeling van de gasopslag als een interactief proces. Vaak wordt voor het ontwerp een lokale architect ingeschakeld. EDF verzekert Pieterburen Tegengas dat op alle terreinen van overlast gebruik gemaakt zal worden van de beste technische mogelijkheden. Geld speelt daarbij geen rol.


Pieterburen Tegengas: Hoe hoog worden de gebouwen; wat is de hoogte van de pijp voor het affakkelen?
EDF: De maximale hoogte van de gebouwen voor de compressoren wordt 5 à 6 meter. Het hele complex beslaat een oppervlakte van 250 x 200 meter. De affakkeltoren is een dunne pijp met een hoogte van ongeveer vijftien meter. Dit is te vergelijken met de hoogte van de windmolen bij de zeehondencrèche in Pieterburen.

Pieterburen Tegengas: In Grijpskerk wordt voortdurend afgefakkeld, met alle nadelen van dien voor de omgeving. Hoe is op dit punt de verwachting voor Pieterburen?
EDF: De situatie in Grijpskerk is niet vergelijkbaar. In Pieterburen zal affakkelen alleen in geval van storing en onderhoud plaatsvinden, naar schatting één of twee keer per jaar.

Pieterburen Tegengas: Wat is de temperatuur in de cavernes? Wordt het gas vloeibaar onder de gehanteerde hoge druk, of is het nog steeds gasvormig?
EDF: De temperatuur is ongeveer 40 graden, afhankelijk van de hitte helling. Het gas is ook bij die temperatuur en druk gasvormig.

Pieterburen Tegengas: Hoe groot is de input en output van het gas?
EDF wil geen exact antwoord geven op deze vraag, omdat het commercieel gevoelige en dus vertrouwelijke informatie betreft. Ter vergelijking worden de cijfers van een gasopslag in Duitsland gegeven; daar is de input 200.000 m³ per uur en de output 400.000 m³ per uur.
Het "gas working volume" (gas werkvolume) is 600 miljoen m³.

Pieterburen Tegengas: Volgens een sheet uit de op 18 oktober vertoonde power point presentatie is de output 29 miljoen m3 per dag, wat gelijk is aan 10,6 miljard m³ per jaar.

Pieterburen Tegengas: Het beoogde aantal cavernes in Pieterburen is gelijk aan Zuidwending, maar de capaciteit van Zuidwending is veel groter. Hoe kan dit?
EDF: Dit hangt samen met de druk, en die is weer afhankelijk van de geologische structuur. De druk in de cavernes zal in ieder geval nooit onder de minimaal benodigde druk komen om de structuur van de cavernes in stand te houden (100 bar).
Pieterburen Tegengas: Als de mogelijkheden van de cavernes erg gunstig uitvallen, gaat EDF dan het volume verhogen?
EDF: Dat hangt af van de commerciële mogelijkheden.

Pieterburen Tegengas: Hoe ziet het traject van vergunningaanvragen eruit?
EDF geeft een overzicht van de grote lijnen:
Op dit moment is aan de orde de licentie voor het onderzoek van het zout, de proefboringen.
Daarna is een vergunning voor zoutproductie nodig, waarmee de cavernes gecreëerd kunnen worden.
Tenslotte is vergunning voor gasopslag vereist.
Tussendoor zijn diverse kleinere licenties en bouwvergunningen nodig.
Daarnaast moet een MER opgesteld worden (voor de gasopslagvergunning), maar dat is voor de exploratiefase niet nodig. EDF zal het opstellen van de Milieu Effect Rapportage te zijner tijd uitbesteden.
Op dit moment vindt ten behoeve van de exploratiefase al wel een veel kleinere studie plaats naar flora, fauna etc. De vondst van een beschermde diersoort zou bijvoorbeeld het hele plan in de war kunnen sturen.

Pieterburen Tegengas: Hoe kan EDF onze zorgen over de eventuele opslag van kernafval of CO2 wegnemen?
Het lijkt uitgesloten dat EDF met dit project, dat een investering vergt van 500 miljoen euro, winst kan maken als het inderdaad alleen zou gaan om gasopslag.
EDF: Opslag van kernafval in zoutcavernes is in het algemeen technisch niet onmogelijk. Concreet in ons geval is dat onmogelijk vanwege de geplande gasopslag installaties. Kernafval is niet vloeibaar of gasvormig, maar een vaste stof. Die kan niet geïnjecteerd worden door een pijp van deze omvang (boven 30 cm doorsnee; onder 20 cm doorsnee).
CO2 wordt om andere redenen niet opgeslagen in zoutcavernes. Het zou bovendien veel te duur zijn. Voor CO2 opslag zijn bovendien ook veel grotere ruimtes nodig.


Pieterburen Tegengas: Indien EDF op grond van de resultaten van de proefboringen zou besluiten om zich terug te trekken uit het gebied, zou een andere partij het gebied kunnen bestemmen voor andere doeleinden. EDF heeft zelf een groot probleem met de afvoer van kernafval.
EDF: Wij zijn zelf niet belast met de afvoer van kernafval. Het wordt gedaan door een ander bedrijf (Andra, overheidsinstelling). Het kernafval wordt sowieso niet opgeslagen in zout, omdat dit de verpakking aantast.

PAUZE

Na een korte pauze stellen de aanwezigen vast dat het gesprek van vanavond heel nuttig is geweest voor de informatie-uitwisseling. Er is goed geluisterd naar elkaars ideeën en standpunten.
Pieterburen Tegengas verklaart, bij monde van Anne-Marie Smits, dat EDF er echter niet in is geslaagd de zorgen van de Actiegroep weg te nemen. Zij overhandigt projectleider Emmanuelle Wicquart een brief waarin de Actiegroep van EDF eist het project stop te zetten en de vergunningaanvraag in te trekken. Anne-Marie Smits benadrukt dat de brief vooraf is geschreven, waardoor de toonzetting van de brief niet meer geheel in lijn is met het gesprek van vanavond, dat naar ieders mening in een constructieve sfeer verliep. De essentie van de brief blijft echter gelijk: Pieterburen Tegengas is tegen de voorgenomen proefboringen in deze regio.





  Welkom op de website van Pieterburen Tegengas.
Voor het actuele nieuws ga naar de homepage. Voor nieuwsberichten van andere media over deze kwestie, ga naar in de media.
  aanbevolen & sponsored links:
Ook in Les Landes wil EDF de natuur beschadigen met een omstreden gasopslagproject

Natuur- en Milieufederatie Groningen is tegen de komst van EDF naar het Hogeland

Greenpeace steunt onze actie. Blijf af van de zoutkoepels!

Gemeente De Marne is tegen de komst van EDF

Gemeente Winsum is tegen de komst van EDF



provincie Groningen is tegen de komst van EDF naar Pieterburen. Provinciale Staten hebben met een motie minister Verhagen op zijn vingers getikt

Bescherm het Groninger landschap

The Wadden Sea, UNESCO World Heritage Site

Klimaatpositief Stamp

Arnold Veeman bezingt de pracht en de ongeschondenheid van het Hogeland. Hij is tegenstander van de komst van petrochemische bedrijven naar Pieterburen