PERSVERKLARING dd. 25 november 2011

Hoe innig is de relatie tussen het ministerie van EL&I en de mijnbouwindustrie?

Op 25 november behandelt de Rechtbank Groningen ons beroepschrift tegen de afwijzing van onze bezwaren tegen de door het ministerie van EL&I aan EDF verleende vergunning voor het opsporen van zout.

Bij het besluitvormingsproces is ons opgevallen dat het ministerie al onze bezwaren afwijst, ook al geeft men op diverse punten toe dat de vergunningaanvraag van EDF fouten bevat, en ELI zich niet op alle punten aan de regels houdt.

Dat vinden wij opmerkelijk. Als er fouten zijn gemaakt, behoort dat consequenties te hebben. In dit geval, dat de vergunning geweigerd had moeten worden omdat belanghebbenden in hun rechten worden geschaad.

Wij vragen ons af of het geoorloofd is dat het ministerie van ELI gedurende deze hele procedure een "pro-EDF" attitude toont, en fouten of onvolkomenheden van EDF èn van het ministerie probeert weg te poetsen.

In onze ogen moet het ministerie zich neutraal opstellen, beoordelen of een vergunningaanvraag aan alle eisen voldoet, en deze afwijzen als dat niet het geval is.

Wij stellen de Bestuursrechter dan ook vandaag de vraag, of dit nu allemaal zo maar kan. Of een ministerie een mijnbouwbedrijf als EDF "een handje mag helpen" om ze door deze vergunningprocedure te laten lopen.

Op deze pagina treft u aan ons pleitschrift voor de Rechtbank. De inhoud ervan spreekt voor zich. We hebben op deze pagina ook enkele documenten verzameld uit de processtukken, waarbij wij grote vraagtekens zetten. Lees, en oordeel zelf.

Als voorbeeld treft u tevens aan een correspondentie tussen het ministerie en een mijnbouwbedrijf (niet zijnde EDF), waarbij ambtenaren voor het mijnbouwbedrijf de vergunningaanvraag aanpassen, en zelfs concentraties van te lozen chemicaliën verhogen. Deze correspondentie troffen wij aan in de processtukken. Wij vragen ons af hoe innig de relatie is die het ministerie met mijnbouwbedrijven onderhoudt.

Wij voelen ons door deze gang van zaken ongelijk behandeld, en dit schaadt ons vertrouwen in de overheid, in het bijzonder het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Wij hopen dat de Onafhankelijk Rechter deze gang van zaken wil toetsen, en zonodig corrigeren. En wij hopen in de toekomst door dit ministerie op een etische manier te worden behandeld.

stichting Pieterburen en Omgeving | Actiegroep Pieterburen Tegengas.




Pleitschrift van Pieterburen Tegengas (stichting Pieterburen en Omgeving) voor de Rechtbank Groningen, 25 november 2011.



Het ministerie beweert dat het noodzakelijk is om gasopslagen aan te leggen voor de voorzieningszekerheid van aardgas in Nederland. Een van de hoogste ambtenaren van de Afdeling Energiemarkt van het ministerie, de heer Pinto Scholtbach, heeft echter tegenover 300 belanghebbenden tijdens een presentatie in Wehe den Hoorn, 30 mei 2011, toegegeven dat een gasopslag van EDF geen enkele leveringszekerheid biedt, omdat EDF zelf mag weten aan wie ze gas verkopen. Bovendien zijn er al tientallen gasopslagen in de wijde omgeving. Volgens de heer Pinto Scholtbach (ELI) gaat het dan ook alleen maar om het verdienen van geld.

Tijdens de procedure maakt EL&I allerlei (grote en minder grote) fouten. In deze passage geeft men toe dat men over het hoofd heeft gezien dat één van de bezwaarmakers een vertaling van de aanvraag heeft aangevraagd. Maar welke fout, vergissing of omissie het ministerie ook maakt - en soms ook ruiterlijk toegeeft - men trekt daar geen consequenties uit.


Het ministerie geeft - na enig aandringen - schoorvoetend toe dat de kaart in de vergunningaanvraag van EDF niet klopt. Daardoor zijn naar onze mening belanghebbenden in hun rechten geschaad. Immers: op grond van de kaart kan iemand besluiten geen bezwaar in te dienen, terwijl hij/zij bij een correcte kaart wel bezwaar had gemaakt. Een grote fout die had moeten leiden tot afwijzing van de aanvraag / vernietiging van de vergunning. Maar het ministerie vindt dat het toch wel moet kunnen.



Bij de aankondiging van de vergunning in de Staatscourant, heeft het ministerie de verzenddatum niet vermeld. Daardoor was er verwarring over de juiste inlevertermijn van bezwaarschriften. Dit is een procedurele fout, waarbij belanghebbenden in hun belangen zijn geschaad, en dit had dus ook toe vernietiging moeten leiden. Het ministerie zegt achteraf soepel te zijn geweest met het hanteren van de inlevertermijn, maar achteraf is dat natuurlijk gemakkelijk redeneren.

Het ministerie van ELI verwijst in haar antwoord naar adviezen die voor de vergunning zijn ingewonnen bij diverse organen. Maar wie de stukken leest, ziet dat die adviezen niet zoveel voorstellen. Een goede onderbouwing ontbreekt in veel adviezen, en de Mijnraad maakt zich ervan af met twee alinea's. Een wèl goed onderbouwd advies, namelijk dat van de Provincie Groningen (die adviseert de vergunning niet te verlenen) wordt door het ministerie als niet relevant terzijde gelegd.



Uit de processtukken. Een ambtenaar van het ministerie vertelt een mijnbouwbedrijf hoe er beslist gaat worden op een aanvraag. Zijn mail begint met "beste Hanneke".

Een dag later geeft het ministerie aan "Hanneke" nog wat tips en trucs voor de ontheffing. Adviseert bijvoorbeeld de concentratie van een van de chemicaliën, Cronox 318ES, te vertienvoudigen.


De vergunning wordt afgegeven. De concentratie van Cronox 318ES blijkt inderdaad te zijn vertienvoudigd ten opzichte van de aanvraag.

Bent u journalist? U kunt zich hier abonneren op toezending van persberichten van Pieterburen Tegengas.
betreft: aanmelding afmelding
uw naam*) m v
functie*)
publikatie *)
redactieadres *)
postcode *)
plaatsnaam *)
land 
telefoon *)
telefax 
e-mail*)
*) verplicht veld
Ruimte voor uw eventuele opmerkingen:


  aanbevolen & sponsored links:
Ook in Les Landes wil EDF de natuur beschadigen met een omstreden gasopslagproject

Natuur- en Milieufederatie Groningen is tegen de komst van EDF naar het Hogeland

Greenpeace steunt onze actie. Blijf af van de zoutkoepels!

Gemeente De Marne is tegen de komst van EDF

Gemeente Winsum is tegen de komst van EDF



provincie Groningen is tegen de komst van EDF naar Pieterburen. Provinciale Staten hebben met een motie minister Verhagen op zijn vingers getikt

Bescherm het Groninger landschap

The Wadden Sea, UNESCO World Heritage Site

Klimaatpositief Stamp

Arnold Veeman bezingt de pracht en de ongeschondenheid van het Hogeland. Hij is tegenstander van de komst van petrochemische bedrijven naar Pieterburen